Η λαχταριστή συνταγή της γιαγιάς Σοφίας για να φτιάξεις τσουρέκια

Αll time classic συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά!



Δεν νοείται Πάσχα χωρίς τα μυρωδάτα, παραδοσιακά, νοστιμότατα τσουρέκια! Είναι παραδοσιακό, είναι κλασσικό και απαραίτητο για να χαρούν μικροί και μεγάλοι. Και ποιος δεν ξετρελαίνεται στην ιδέα ενός τσουρεκιού; Για συνοδευτικό με τον καφέ του, για να ξεγελάσεις την λιγούρα σου και να αποτοξινωθείς από το κρέας και για χίλιους άλλους λόγους τα τσουρέκια είναι η ιδανική επιλογή!
Και μην νομίζεις πως θα δυσκολευτείς πολύ να τη φτιάξεις. Μπορεί να μην είναι γρήγορη συνταγή αλλά το καλό πράγμα αργεί!

Τι θα χρειαστείς
Για την μαγιά:

2 και 1/4  Νωπή Μαγιά
1 και 3/4  ζάχαρη
80 γρ. χλιαρό νερό

Για την ζύμη:
1 κg Αλεύρι για Τσουρέκι 
1 κ.γλ. μαστίχα
2 κ.γλ. μαχλέπι 
250 γρ. βούτυρο φρέσκο 
300 γρ. ζάχαρη
3  αυγά
2 ποτήρια φρέσκο γάλα
1/4 λιωμένο βούτυρο
Διάλυμα 5 αυγών 
1 κούπα αμύγδαλα (ψιλοκομμένα)
1 κ.σ. αλάτι
1 πορτοκάλι

Πως θα τα φτιάξεις
Ζέστανε τις 2 κούπες γάλα και μετά άδειασέ τις σε ένα μεγάλο μπολ. 

Πρόσθεσε τη μαγιά, μία κούπα αλεύρι και 1/4 ζάχαρη. Κάλυψε το μπολ και άφησε το μείγμα για περίπου μία ώρα.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάλε 7 κούπες με αλεύρι, τα αμύγδαλα, αλάτι, την υπολειπόμενη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, το μαχλέπι και την μαστίχα.

Κάνε ένα κενό στο κέντρο . Πρόσθεσε το μείγμα της μαγιάς , το λιωμένο βούτυρο και τα αυγά.

Πρόσθεσε αλεύρι στο μείγμα σου και ανακάτευε για να φτιάξεις τη ζύμη.

Πασπάλισε την επιφάνεια όπου φτιάχνεις τη ζύμη και πλάσε την προσθέτοντας περισσότερο αλεύρι , εάν είναι αναγκαίο , μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια σου ( για περίπου 12 λεπτά)

Τοποθέτησε τη ζύμη σου σε  ένα λαδωμένο  μπολ , το σκεπάζεις  με μία πετσέτα και το αφήνεις  σε ένα ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για  περίπου δύο ώρες.

Χώρισε  σε έξι μικρές μπάλες τη ζύμη  και άνοιξε τη καθεμία  σε λωρίδες 12-15 εκατοστών μήκος και περίπου 2 εκατοστά σε διάμετρο . Πάρε τρεις λωρίδες δίπλα-δίπλα και φτιάξε μια πλεξούδα. Την ίδια διαδικασία κάνεις και για την υπόλοιπη ζύμη σου.

Τοποθέτησε  τα τσουρέκια σε ένα ταψί για περίπου δύο ώρες  μέχρι να διπλασιαστούν  σε όγκο . 

Όταν οι πλεξούδες θα έχουν αυξηθεί σε όγκο , προθέρμανε το φούρνο στους  180 βαθμούς, τοποθετώντας τα στο κάτω ράφι του φούρνου .

Χτυπάμε μαζί το κρόκο αυγού και το υπόλοιπο γάλα . Άλειψε τα τσουρέκια  και πασπάλισε τα  με αμύγδαλα .

Ψήσε για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Μυστικό tip: Το ψωμί πρέπει να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάς από κάτω.

Δες εδώ πως θα φτιάξεις νηστίσιμα σκαλτσούνια!